Szent István Bazilika

Fél év tervezés, műhely előkészítés és helyszíni jelenlét végével elkészült a Szent István Bazilika új beltéri világítása.
Azt vállaltuk, hogy a Made by Light terveit úgy valósítjuk meg, hogy közben a Bazilika turisztikai életét kis mértékben, a hitéletét egyáltalán nem zavarjuk. Büszkén hallgattuk, amikor a műszakvezető azt mondta, hogy “ha nem tudnánk, hogy dolgoztatok, észre sem vettük volna, hogy itt voltatok”
Mindeközben lebontottuk a teljes régi világítást kábelrendszerrel együtt és kiépítettünk egy új rendszert 833 fényponttal. Kicseréltük az ezt megtápláló 5 db elosztó szekrényt, és mindezt úgy, hogy megtartottuk az ígéretünket.
Olyan technológiákat dolgoztunk ki és alkalmaztunk, hogy a templomtérben történő munkavégzés munkafolyamatai 90%-ban semmilyen szerszámot nem használtunk, csupán műhelyben előkészített elemekből puszta kezes halk és gyors építéssel alakítottuk ki a végső megoldást.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Kaló Juditnak a műemlékre kifejezetten érzékeny vigyázó szeméért, Haász Ferencnek és Balogh Andrásnak a világítási tervért valamint a munka közbeni kommunikációért, ami nélkül nem tudtunk volna ilyen pontos és hatékony munkát végezni, valamint Ernyey Áronnak aki a Bazilika Gondnoksága részéről mindig tudta, hogy mire van szükség ahhoz, hogy ez a bonyolult munka nemcsak akadálymentesen folyhasson, de az eredmény a Bazilikában zajló élet számára is ideális legyen.
És nem utolsó sorban Tatarek Péternek, aki elképesztő türelemmel és alázattal alkotta meg 2 alkalommal az ideiglenes majd a végleges világítás vezérlési programot, hogy ne csak a végeredmény, de a köztes állapotok is olyanok legyenek, hogy a nem szakavatott szemek ne vegyék észre, hogy itt még ideiglenes állapotok uralkodnak.
Végezetül köszönjük a lehetőséget, hogy mi lehetünk büszkék a Szent István Bazilika új világítás kiépítésére! ⚫⚪🤝

A felvételt és a fotókat készítette: Dragons’Pictures